Atlanterhavet

Vi har jo gitt litt lyd fra oss utpå havet, men vi tenkte vi skulle skrive et ordentlig innlegg av hvordan tingenes gang har gått om bord når vi kom fram. Og nå har vi altså kommet fram.Det har seg nemlig slik at vi etter mye småærend mandag 19. desember heiste seil og satte kursen vestover utpå ettermiddagen en gang. Det kriblet med tanken på å skulle seile i nesten tre uker uten å se noe annet enn bare hav på alle kanter. Gleden ble kortvarig. Som tidligere nevnt oppdaget vi fort at vi mellom all virvar av ærend hadde glemt å kjøpe mer tannkrem. Hadde vi nå reist ut på en tre ukers boligbygging for Karius og Baktus? Skulle vi nå knapt kunne snakke til hverandre grunnet en dårlig ånde som minnet mer på en sjømanns fra den svunne tid enn på tre høyst moderne yachtreisende gutters ånde? Det hele viste seg å være ubegrunnet bekymring. Eller det vil si, Karius og Baktus vet vi ikke så mye om ennå, men det går faktisk an å pusse tenner uten tannkrem også.

De første dagene var vi ikke så heldige med verken vær eller vind. Mye varierende vind og lite tegn til sol. Julaften ble en julaften som hjemme, med regn og grått vær. Dette lunefulle været var vel også skyld i at spinnakeren vår revnet. Den var i utgangspunktet ganske gammel og godt brukt, så noen direkte overraskelse var det ikke. Senere stabiliserte vinden seg og sola ble mer regelen enn unntaket. Det ble også den daglige regnskuren, som vasket både mannskap og båt grundig ren og pen. En ferskvannsdusj er ikke å forakte i de ellers så ramsalte omgivelser. Til tider blåste det ganske mye slik at bølgene ble litt store. Selv om vi klatret litt opp masten kunne vi ikke se over noen av de høyeste bølgene bak oss. Når det i tillegg er noen som kommer fra en annen vinkel blir det en litt humpet vei vi seiler på. Det gjør at blant annet matlagingen blir litt vanskelig. To ganger gikk stekepannen på dørken etter at den var fylt opp med serveringsklar mat. Begge gangene var det en litt fortumla matros som måtte innse at middagen hans var spolert. Men det er ikke verre enn at det går an å lage en gang til. Dessuten fikk vi brukt opp mer av matlageret vi i utgangspunktet syns minker veldig sent.

Det nye fiskeutstyret har slått an, så vi kan trygt avfeie teorien om at det hersker en dårlig fiskeaura over båten. Vet egentlig ikke hvor mange fisker vi har fått på overfarten, så det i seg selv sier jo sitt om kvantiteten. Den ene fisken var i følge loggboka 74 cm lang, noe som gjør den til en særdeles deilig middagsmat. Så lenge vi hadde epler om bord ble retten fisk i eple og karrisaus fort en favoritt. Ellers er også fersk fisk med løk, oliven, kapers og lime noe å fryde smaksløkene med. Vi har også fått en del fisker uten fiskestang. Det er selvsagt flyvefisken. Det lå vel nesten daglig små flyvefiskbabyer på dekk. Eller rettere sagt tørkede flyvefiskbabyer. I Atlanterhavssola tar det ikke lange tiden før de blir harde. Så hva med alle foreldrene til disse babyene? Vel, de er lettere å redde tilbake til sitt rette element da de har en tendens til å lage ganske mye lyd når de kommer om bord, enten av seg selv eller av en matros som får de oppi senga si.

Man kan jo undres på hva man får tida til å gå med i en liten seilbåt sammen med to andre (også) illeluktende karer. Faktumet er at dagene og tida glir litt inn i hverandre, så det er litt vanskelig å si hvordan tida har løpt fra oss. Men på dagtid har det gått i veldig mye jule- og barnesanger i plenum. Bøker som blir lest, framtidsplaner som blir luftet og et Atlanterhav som blir badet i er også aktiviteter som er hyppige brukt. På nattevaktene er det tankene som får regjere og det er mye og mange som får tildelt en tanke. Det er også her at hjemlengsel får sin grobunn. For selv om man har det bra på tur og er noen staute vikinger er det ikke til å unngå at man tenker på folk der hjemme. Til slutt får vi også tida til å gå med å lage vitser som ”Hørt om politimannen, mureren og barnehageassistenten som…” Selv om de liksom ikke er helt på samme høyde som svensken, dansken og nordmannen vitsene ennå, dukker det nok opp noen slagere etter hvert.

Fire dager før ankomst kunne ha vært tre dager før ankomst, men på morgenen 3. januar tenkte spinnakerbommen at det er mye mer praktisk og enkelt å stue vekk to korte spinnakerbommer i stedet for en lang. Så med litt hjelp fra stuerten delte den seg i to. Hypotesen viste seg å være riktig, men seilinga ble liksom ikke helt den samme. Dermed kunne vi fra nå av bare ha et seil oppe av gangen. Men altså fire dager senere nådde vi Tobago og ligger nå for anker i Pirate Bay rett ved Charlotteville på nordvest siden av øya. Følelsen av å ha nådd målet etter ørten år med planlegging, nesten syv måneder med seiling og over 7000 mil kjølvann bak oss er en blanding av ekstase og uvirkelighet. Champagnen fra Håvard og Walters Mandler fra Kjetil kunne vel ikke smakt bedre enn akkurat nå. Det er helt fantastisk! Og her kommer vi vel også til å bli en stund.

Advertisements

60 responses to “Atlanterhavet

 1. GRATULERER,GRATULERER! Endelig i mål. Vi gleder oss på deres vegne. Dere er gode. Mor ( Mette)

  • Gratulerer ! Godt jobba. Gøy å følge dere her . Kos dere videre og spis mye fisk så slipper dere å få struma ..Hilsen Stian Reinhardtsen

   • Hallaos. Takk for det! Morsomt at du følger med. I dag har vi byttet til oss en tunfisk mot noe boksemat, så vi slipper strumaen! 😀

 2. Hipp Hurra

  GRATULERER MED ANKOMSTEN.

  Bra JOBBA.

  Tuva og jeg sitter på mandag morra å kikker på flotte bilder.
  Kos dere i Karibien.

  • Takker og bukker. Sjokoladen din var utsøkt selv om den har smeltet og størknet et ukjent antall ganger!!!

 3. Gratulerer! Fantastisk bra jobba kara!! 🙂 Satsa på å kommme nedover i mars …

  • Takker og bukker! Fett at du faktisk kommer nedover. Me gleder oss!

 4. Så talte ryktet sant. Hurrrrrra! I gratulasjonspresang fra meg skal dere få all nysnø, som i dag stille daler ned og dekker min veranda, til å svale dere i, så begeistringsrusen ikke skal koke hodene helt av dere.
  Ann

  • Tusen takk. Godt med snø og kjøle oss ned med, for det er fantastisk å ha kommet fram!

 5. nå skjønner jeg ikke et spøtt, jeg blei registret under det fargerike stemplet med Ellens reiseblogg signatur…snakk om krøll i lufta…håper det er bedre nå..så dere ikke blir helt forvirra. meg igjen. Ann

 6. Gratulerer med vell gjennomført overfart. Kos dere i Charlotteville…..det stedet var et av høydepunktene på vår tur. Ta en øl på plankebaren for oss 🙂

  Harry Z

 7. Hallo gutter, og gratulerer med en vellykket overfart.
  Det er kjekt å følge med på reisen deres, og det ser ut til å være en kjempetur så langt. Hilsen fra Randi og Bjørn (hushaiene i Sydnesgaten)

  • Ja det er ikkje til og legge skjul paa at me storkoser oss. (har enda ikkje møtt på skikkelig hai) Kjekt de føller med:)

 8. yahoooo! Heia Onkel Roger! Godt å høyra at de ha da bra:) Stao no pao:)
  Helsinga frao Galden 7

  • Her er alt bra og vel som det:) Håper alt stå bra til på Galden og gleder meg til og sjå deke 25 feb!:)

 9. Så bra at de har kome fram i god behold!! Er veldig imponert over alle sammen!! Kanskje ikkje så imponert over «skjegget» til Odd Rune, men er veldig glad i deg likevel 🙂 Vi har tenkt og snakka masse om dokke i jula!! Kos dokke videre i Karibien!

  Stor klem fra storesøster Ingvild

  • Djises christ! Skjegget va nydleg, og barten var av like høg kvalitet som pappa sin! ingen grunn til å klage 🙂 Den tok vertfall lang tid å spare opp, så innsatsen er det ikkje noko å seie på! Eg har tenkt mykje på deke heime og. Men no ventar vertfall 4 mnd med Chillaxing:) skal bli ok+

 10. Det må jeg si. Her er det surt og kaldt men det ser ikkje ut som tempen er like lav hos dere. Gratulerer så masse med en vellykket overfart. får håpe dere får ordnet spinnaker bommen.

  Erling og Marit

  • Nei, klager ikke på kulda akkurat. Deilig å ligge i en køye som er (nesten) vannrett! Bommen ordner seg senere 🙂

 11. Fantastisk gutter! Dere har nådd målet: De Vest-Indiske øyer. Gratulerer!!! 510 år etter at Columbus landet i samme område. Deres bragd er større. Et skip, et mannskap på tre, drøye 14 dager på overfarten. Columbus: 3 skip, atskillig større mannskap, mer seilføring, 33 dager på overfarten. Columbus var kontroversiell og var vel forløperen til slaveriet. Dere er fredelige siviliserte staute norske menn som omgivelsene deres her i Norge er veldig stolte av. Dette blir deres historiske bragd som blir en vesentlig del av deres og deres etterkommeres liv i minst 510 år. Nyt tilværelsen akkurat nå!
  fra (ns)

  • Takk takk! Trodde ikke Colombus var på Tobago jeg… 😉 Men vi skal ikke lage noe slaveindustri fordeom!!

 12. hei Jørgen ! Flott at dere har kommet fram . Gratulerer!! Har sendt dere mange tanker så det var en lettelse å få mail om at dere var kommet til fastlandet. Kos dokke og husk tennene de pusser vi jo en etter en med tannkrem !!

  • Hallao moster! Så du er inne å kikker her du og! Skal love å pusse tennene mine fra nå av!

 13. Gratulera!!!Heilt rått!
  Tenke dokke kose dokke nå….:))))

  Siv Anita og Kåre

 14. Gratulerer! Må også berre takke for flotte innlegg som då utgjer dei få pausane eg har i eksamensstria (som er heile tida!). Eg er lettare misunneleg og gledar meg til å høyre historiar! 🙂

 15. Velkommen over gutter! Håper å treffe dere før vi kommer for langt nord. For øyblikket ligger vi og Esther ved Myrau, men vi seiler opp mot St.Lucia i morgen. Nyt sørlige karibien og Grenadinene, det er helt fantastisk her!

  Doods of Norway

  • Takk takk. Hmmm, vi er ennå på Tobago, så det ser litt skralt ut. Reiser nok ikke opp til Grenada før om en stund…

 16. Hurra for store lillebror!
  Hadde vært morsomt å snakke med deg på skype en dag. Nyt livet og sola. Her er snø og vinter. Ulrik hadde sin første skitur i går. Gikk 200 meter!!
  Klem, Grete

  • Hei
   Det må vi ordne. Melder deg. Gøy med skitur. Har nettopp sendt bursdagsgave til vedkommende også!

 17. Gratulerer så masse alle 3! Vi er stumme av beundring! Nyt turen videre! Ps:Jørgen – du er hjertelig velkommen på middag når du kommer hjem, dusjen skal du også få låne hvis du vil=) pps: nytt spørsmål fra Sunniva – hører du mye på lydbøkene? Hilsen Aron Olai, Sunniva og Håvard.

  • Hei dere tre. Takk for dusj og middaginvitasjon. Jeg kommer!! Det går litt i bølger med lydbøkene. Men nå er det bokhandleren fra Kabul som er på øret!

 18. Hurra for dere! Utrolig bra at dere er framme.
  Nå kan dere bare kose dere videre. Vi leste akkurat i loggboka vår om hjemmelagde kjøttkaer og eplekake om bord hos dere- og vi ser at dere fortsetter å teste ut ulike smaker.
  God tur videre.
  Hanne og Jørn

  • Takk takk. Vi tenker på dere også og gleder oss til å se dere igjen! Oppgavene dine grubles fortsatt på, så håper vi snart kan avgi svar! 🙂

 19. Gratulerer Jørgen! Har aldri vært i tvil om at du og maxien ville greie det, men dere gjennomførte det faktisk 🙂

  • Takk for det. Visst gjennomførte vi det! 🙂 Håper alt er bra i den nye jobben din! Vi snakkes mer

 20. Gratulerer med dagen, kaptein Jørgen!!! Stor gutt i dag. Husker du da vi var på seiltur ut til revet i Mombasa med Captein Fred? Det var kanskje da spiren ble lagt? Vi gleder oss til å treffe dere på Grenada i neste måned. Vi får feire både det ene og det andre da!
  Her i Kristiansand er det kommet litt snø nå, det er meldt mye snø på torsdag. Har ikke prøvd skiene enda, men det kommer! Skal hilse så mye fra moderen også.

  • Hei hei der hjemme, Takk takk. Er blitt veldig stor. Kanskje det var kaptein fred som plantet slike ting ja, husker han! 😀 Ellers er det lite snø her, men til gjengjeld er det utrolig klart vann. Ankom Union Island på Grenadinene tidligere idag.

 21. Hei Jørgen! Gratulerer med dagen :). Jeg håper dine medseilanter er snille med deg og at dere får bakt dere en skikkelig bursdagskake. Jeg har i hvertfall bakt en kake her hjemme i Oslo, som skal fortæres senere i dag til ære for deg. (Neida, det har jeg faktisk ikke, det var bare jug. Men jeg skal i det minste spise en fiskemiddag, og mens jeg gurgler den ned med et glass vann eller en øl, skal jeg tenke på deg og at du har blitt så stor atte.)

  Det er så kult at dere har kommet fram! Jeg synes det er så utrolig utrolig fortjent, etter at du har brukt de siste årene på å spare hver slant til å reise. Nå gjelder det bare å ikke forlise i sjarmøretappen herfra og til juni – så kommer du til å få noen gode fortellinger å fortelle barnebarna.

  Ikke bli spist av haien!

  Hva er klokka der du er?

  Suuussss

  • Halla brutter. Takker og bukker, Tar deg snart igjen nå. Fikk servert nybakt gulrotkake av resten av mannskapet, så det var bare velstand om bord på morgenkvisten, Men resten av dagen ble brukt til å komme oss lenger nordover på skrå, så det var så som så. Tok forresten på en hai i dag, den så ikke ut til å bry seg, så har beholdt hånda mi.

 22. Og fortsett nå endelig å legge ut oppdateringer på bloggen. Oppdateringene er alltid et av dagens og ukens (joda) høydepunkter.

 23. Gratulerer med overfarten og gratulerer med dagen Jørgen! Det er utrolig gøy å følge dere på bloggen, dere skriver virkelig bra. Når jeg ser på kartet er det jo helt sykt hvor langt dere har reist med vinden.

  Jeg er imponert over fiskelykken, men svner flere «mannskap med fisk» skrytebilder;)

  • haha, du skal få se flere av slike bilder når vi kommer hjem. for vi har en håndfull av dem! Imponert at du husker bursdagen! takk for det! Håper alt er bra med dere der i nord. vi snakkes

 24. Oi, ser at du hadde jyst gebursdag, gratulera på etterskudd!!Du vett å velge plassen å feire:))))

 25. Jeg fortalte dere at Liverpool vil vinne manchester untid og mannen city !!!!! liverpoolfc er gjennom til finalen mot Cardiff på wembly stadion i England !!!!!!!

Kommentarfeltet er stengt.